Slibning vs. skærpning

Det er ingen hemmelighed, at det vil kræve rutinemæssig vedligeholdelse at holde dine knive i optimal stand.

De fleste er klar over, at de burde slibe deres knive, men hvad vil det egentlig sige at slibe en kniv? Og hvad med slibning? 

Slibning vs. skærpning

Slibning og slibning har én stor lighed: De er begge måder at holde dine knive skarpe og effektive på. Men de er ikke det samme, på trods af at begreberne ofte blandes sammen. For at forstå forskellen skal du først forstå, hvorfor knive bliver sløve.

Hvorfor knive bliver sløve

En kniv kan være sløv af en af ​​to årsager:
1) Den skarpe kant (æggen) er blevet slidt ned, og/eller
2) Bladets æg er ikke længere justeret korrekt.

Med andre ord, en kniv, der skal slibes, er en, der ikke længere har en æg. En kniv, der skal skærpes, her en æg, der er forkert justeret eller bøjet, hvilket kan ske lige så ofte som ved hver brug.

Skærpning

Skærpning er blot at opretholde en æg, der allerede er skarp. Et slibestål skubber kanten af ​​bladet tilbage på linje. Dette kan også omtales som "foldning af graten". Det anbefales, at du skærper din kniv ofte, nogle vælger at skærpe deres knive efter hver brug.

Slibning

Slibning på den anden side refererer til faktisk at fjerne materiale fra knivbladets æg, normalt ved at slibe det mod en slibesten. Hvis du jævnligt skærper din kniv, skal du ikke slibe den mere end to gange om året, afhængigt af hvor ofte du bruger den.

-- > Lær at slibe og skærpe selv!

Så hvad er forskellen mellem skærpning og slibning? Slibning fjerner materiale fra bladet for at producere en ny, skarp kant, mens skærpning holder bladet skarpt ved at skubbe knivens æg tilbage til midten.

 

Værktøjer til slibning og slibning

Nu er det her, tingene kan blive forvirrende. De værktøjer, der bruges til at skærpe og slibe med, bruges ofte i flæng. Se denne guide for at vide præcis, hvilket værktøj der passer til dine knivbehov.

Slibesten

Selvom det er praktisk med elektriske slibere, er det noget vi hos KøkkenLiv fraråder. Elektriske knivslibere (uden vand)  kan være for hårde og slide ned på dine knive. 

Men de fleste eksperter er enige om, at en slibesten vil være dit bedste bud på at slibe knive (bortset fra at have dem professionelt slebet). Slibesten hjælper dig med at få en skarp klinge uden at fjerne for meget stål fra bladet.

For at bruge en slibesten skal du holde kanten af ​​bladet mod stenen i en 20 graders vinkel. Tryk på med den anden hånd, mens du fører bladet hen over stenen fra hælen til spidsen.

Skærpning med strygestål

For at bevare det smukt slebne blad, du lige har arbejdet så hårdt for at få, vil du gerne skærpe dit knivblad efter slibning (og efter hver brug). Til dette skal du bruge det, der omtales som enten et strygestål eller et slibestå, til. På trods af navnet vil den ikke slibe din kniv - et "slibe"-stål er beregnet til skærpning.

--> Se vores udvalg af keramiske kvalitets strygestål

For at bruge et strygestål, start med at holde det lodret med spidsen placeret på skærebrættet. Skub bladet ned ad stangen i en 15-graders vinkel ved at anvende let tryk. Gentag dette omkring et halvt dusin gange, skiftende sider.Sådan ved du, hvornår din kniv er sløv

Der findes en række "tests" derude, som du kan bruge til at teste skarpheden af ​​din kniv. En af de enkleste er kendt som "papirtesten." Alt du skal gøre er at køre en kniv ned ad et stykke kopipapir og bevæge dig fra hæl til spids. Hvis din kniv ikke får et rent snit, er det måske tid til at slibe eller skærpe lidt mere.