Nakiri vs. Santoku?

Hvad er forskellen mellem en Nakiri-kniv og en Santoku-kniv?

Med et så stort udvalg af japanske specialknive kan det ofte være ret svært at skelne disse knive fra hinanden og afgøre, hvad deres bedste formål er i køkkenet. Mens du kan bruge de fleste knive til en række applikationer, er visse knive designet til at skære visse madtyper, og især japanske knive er ofte specialiserede til et specifikt formål.

To af de mest almindelige japanske knive, som vi oplever, at folk har svært ved at skelne mellem, er Nakiri- og Santoku-knivene.

Der er mange forskelle mellem Santoku og Nakiri knivene, men den største forskel er deres skæreformål eller anvendelse. En Nakiri er en specialkniv designet til at skære grøntsager, hvorimod en Santoku-kniv er en alsidig køkkenkniv, der er egnet til brug på en række madtyper, primært kød, fisk og grøntsager.

Japanske knive har alle visse egenskaber og design, der gør, at de er velegnede til meget specifikke skæreformål. Dette fokus på specialisering er stort i forhold til at skabe en højkvalitets og funktionel kniv, men det kan nogle gange være svært at skelne forskellige japanske knive fra hinanden.

Nedenfor gennemgår vi de vigtigste forskelle mellem to af de mest populære japanske knive, Nakiri og Santoku for at hjælpe dig med at forstå formålet med hver kniv og bedre forstå, hvilken der ville være bedst egnet til din knivsamling.

Hvad er forskellen mellem en Nakirikniv og en Santokukniv?

Japanske knive er unikke og ofte fremstillet til en professionel standard, knivene er velafbalancerede, er skabt med et tyndt, let og skarpt blad og, vigtigst af alt, har de gennemgået mange års forfining fra ekspertsmede til at håndtere din skæring, hakning, skrælning , udskæring og terninger behov.

Når du først er bekendt med den japanske knivstil, kan det være meget nemt at skelne dem fra de vestlige ækvivalenter, men det kan være en vanskelig opgave at skelne en japansk kniv fra en anden.

Selvom Nakiri og Santoku ikke ser meget ens ud og udfører forskellige funktioner, har vi fundet ud af, at folk stadig undrer sig over, hvad forskellen mellem disse to knive er. En vigtig årsag til dette er måske det faktum, at en Nakiri er en ret svær kniv at bruge, hvis du ikke er en professionel kok.

Da Santoku først blev introduceret i 1940'erne, antog mange, at den havde til hensigt at være en lettere at håndtere grøntsagskniv, da den har hentet inspiration til den generelle vestlige kokkekniv.

Med dette i tankerne har vi derfor sammensat en nyttig sammenligning, der skitserer de vigtigste funktioner og forskelle nedenfor for at vise, om Santoku var beregnet til at være et lettere at bruge Nakiri-alternativ, eller om dens formål var til noget helt andet.

Santokuknivens karakteristika

Santoku eller Santoku Bocho er den japanske ækvivalent til en vestlig kokkekniv og er en universalkniv designet til at klare de fleste køkkenskæringsopgaver.

Navnet Santoku kan oversættes til at betyde 'tre dyder', hvilket i bund og grund betyder tre anvendelser eller tre formål. Disse tre anvendelser er udskæring, hakning og tern for en alsidig kniv, andre fortolker yderligere disse anvendelser til at betyde, at kniven kan bruges på kød, fisk og grøntsager.

En Santoku kan normalt identificeres på dens fårefodsdesignblad, som omfatter en relativt lige kant og en meget lille spids (svarende til en vestlig kokkekniv). Klingen er typisk 5" - 8" i længden med en meget skarp kant, der typisk er slebet til en 20 - 30 graders vinkel for modeller med dobbelt skrå.

En Santoku-kniv er en af ​​de mest alsidige knive, du kan eje, ikke kun med hensyn til dens funktionalitet, men også for udvalget af designs. Santoku-knive kan modificeres til at have en enkelt eller dobbelt skråkant, de kan holde en Granton-kant, kan være lavet af kulstofstål eller Damaskus-stål og kan variere i størrelse, så de passer til ethvert formål.

En Santoku er derfor åben for vestlig eller japansk tilpasning, og den er i sandhed en hybridmodel for en kokkekniv til generelle formål.

Fordele ved at bruge en Santoku-kniv

Den åbenlyse fordel ved at bruge en Santoku-kniv er, at det er en alsidig og multifunktionel kniv, som vil dække langt de fleste af dine skærekrav.

Knivens alsidighed er hovedårsagen til, at den er blevet den mest populære kniv i japanske køkkener, og også hvorfor den har oplevet stigende popularitet i den vestlige verden.

Santoku knive er også utrolig skarpe, deres kant er slebet til en 10 - 15 graders vinkel på begge sider, hvilket giver en vinkel på 20 - 30 grader i alt for en dobbelt skrå kniv eller kanten er slebet til en 10 - 15 grader på kun den ene side af en enkelt skrå kniv, hvilket giver den en ultraskarp 10 - 15 graders kant i alt.

Denne utroligt skarpe kant, ofte kombineret med en Granton-kant, gør det muligt for denne kniv at passere rent og nemt gennem en række forskellige fødevarer, og selv en nybegynder i køkkenet kan uden besvær lave flotte snit med en Santoku.

Santoku knive kan også komme i en række forskellige stilarter, mens det mest almindelige design er et fårefodsblad med en forholdsvis flad kant og let spids spids, du kan få designs, der tager vestlig inspiration og har en mere buet spids med en spids kant til tillade stenhugning.

Dette kombineret med knivens lige så afbalancerede design giver mulighed for at bruge et klemmegreb samt forskellige skrælnings- og udskæringsteknikker.

Endelig er en Santoku-kniv lavet af en kulstof-stålblanding af høj kvalitet, som gør det muligt for denne kniv at være tyndere, lettere og holde en skarpere kant i længere tid, og denne kombination er en førende årsag til, at flere vestlige kokke foretrækker en Santoku som deres almindelig køkkenkniv.

Nakiriknivens karakteristika


I modsætning til Santoku-kniven er Nakiri ikke designet til multi-formål og er specielt designet til at skære grøntsager. Mens Santoku kan skære lige godt på kød, fisk og grøntsager, har en Nakiri ikke dette niveau af alsidighed, og du kan ende med at beskadige denne klinge, hvis den bruges forkert på noget andet end grøntsager.

Det japanske køkken lægger stor vægt på præsentation og præcise udskæringer, og derfor har de knive, der er specielt designet til at opnå dette med forskellige madtyper.

En Nakiri-kniv kan karakteriseres ved at have et relativt bredt, rektangulært, men alligevel lille blad, der måler mellem 6" - 7" i længden. Bladets dybde er afgørende, da den brede klinge med en stor hæl og lige kant giver mulighed for fuld kontakthakning, som er nødvendig for hurtigt og præcist at hakke grøntsager.

En Santoku, som nævnt ovenfor, bliver mere og mere optimeret til en stenhugningsteknik, der ikke vil tilbyde samme niveau af hastighed og nøjagtighed, når du arbejder med grøntsager.

Nakiri har en dobbelt skråkant, der er slebet til en fin vinkel på 15 grader på hver side, hvilket giver en 30-graders kant. Den skarpe kant gør, at denne kniv kan passere rent gennem grøntsager, uden at de klæber til kniven, hvilket hjælper med at bevare madens smag og forbedrer præsentationen.

Du vil også opdage, at en Nakiri-kniv har en afrundet spids, i modsætning til den let spidse spids, der kan findes på Santoku, og dette er en af ​​de nemmeste måder at skelne disse to knive fra hinanden.

Fordele ved at bruge en Nakiri-kniv

Den største fordel ved at bruge en Nakiri-kniv frem for en Santoku-kniv er, når du har brug for noget finesse til at skære grøntsager fint og præcist. Den flade kant på en Nakiri giver brugeren mulighed for at skrælle grøntsager jævnt til dekorative formål, mens en Santoku ikke vil tillade dette niveau af symmetri.

En anden fordel ved brug af en Nakiri er hurtighed og nøjagtighed ved skæring af grøntsager. Klingens design er velegnet til op- og nedskæring, hvilket er hurtigere og mere præcist, når du arbejder med en bred vifte af forskellige grøntsager.

Mange professionelle kokke kan også lide Nakiri på grund af dens høje klinge, som giver brugerne mulighed for at øse maden op fra skærebrættet med knivens rygrad, som bevarer klingekanten.

Professionelt tip - Tag aldrig mad fra et skærebræt med kanten af ​​en japansk kniv, da dette hurtigt vil sløve kniven, og derfor kan professionelle kokke godt lide at bruge rygraden på en Nakiri.

Til sidst!

Selvom Nakiri og Santoku knivene er helt forskellige med hensyn til brug, design og formål, støder vi stadig altid på folk, der spørger, hvad forskellen er på disse to populære japanske knive.

Forhåbentlig har du nu en bedre forståelse af de to knive, og for hurtigt at opsummere det, er en Nakiri en specialkniv, der kun er designet til at skære grøntsager og frugter, en Santoku er en almindelig kniv, der er køkkenets arbejdshest og kan bruges til en række udskæringsopgaver på kød, fisk og grøntsager.