Hamon

Hamon?

For dem, der værdsætter det hærdede stål i et japansk sværd, er hamonen visuelt bevis på producentens indsats for at producere det fineste knivarbejde. I Vesten optræder hamonen på nogenlunde samme måde på vestlige knive, en blanding af kultur og håndværk. Hvor øst møder vest på stålbladet, er der hamonen, den yndefulde temperamentslinje.

Fra et praktisk synspunkt er hamonen en synlig indikation af en varmebehandlet klinge. I mange tilfælde er det fordelagtigt at have en hårdere kant understøttet af en blødere rygrad i en kniv. På denne måde opnås fordelene ved den gode kantfastholdelse, som den hårdere kant giver med holdbarheden af bladets blødere ryg. I den lange og yndefulde form af det japanske sværd kan dette virke indlysende, men det samme gælder for vestlige knive, især de populære kokkeknive eller de større hakkeknive.

Flere og flere kræsne knivkunder efterspørger hamonen på knivbladene på nogle af de bedst kendte, ikoniske knive i vestlig stil.

Sådan produceres haman

Hamonen er inden for rækkevidde for de flest knivsmade, som er villig til at tage sig tid til at gennemarbejde stålet grundigt for at forbedreknivbladet. For nogle producenter er denne indsats standardprocedure. For dem kommer en klinge uden denne umiskendelige flig af Orienten bare til kort. En hamon på vestlige knive bygger bro mellem kulturer og viser en vilje fra producentens side til at investere den tid og energi, der kræves.

Vand- vs. Olie-afkøling

Fremstilling af hamon involverer en proces med at belægge bladet med ler og derefter slukke det i enten olie eller vand. Vandslukningen er hurtigere og derfor potentielt mere katastrofal, hvis der skulle opstå en revne eller fuldstændig brud.

De fleste producenter, der ofte producerer en hamon, vælger sådanne værktøjsstål som W1 og W2 og kulstofstål som 1050, 1075, 1084 og 1095. Enkle kulstofstål er befordrende for de meget hurtige hurtig-kølingskrav til en lerbelagt hurtik-afkøling."Dette gør det muligt for det isolerende ler at forsinke hærdningen af de belagte områder af klingen. Højlegeret stål, der tillader en grundig hærdning af bladet, er ikke befordrende for skabelsen af en meget aktiv hamon. Hvad du får med de højlegerede stål er mere en lige linje.

Der er grundlæggende forskelle i de producerede hamoner og virkningerne af vand- eller oliekøling på selve stålet. På knive i japansk stil medfører vandkølingen krumning til klingen. Når vandet afkøler stålet, afkøles det ubelagte stål hurtigt, mens den coatede del af kniven (ryggen) bevarer varmen, forbliver udvidet længere og får bladet til at bue nedad. Når ryggen afkøles, begynder den hærdede kant at bue opad. Køleolier er typisk lavet til industriel brug og for at forhindre deformation af stålet så meget som muligt. Følgelig har bladet en tendens til at bue nedad og forblive det.

Når han afkøler en kniv i vand, har Hamonen en tendens til at være mere skylignende, mere diffus og lidt mere mystisk og poetisk. Oliehamonen er dog mere bogstavelig, mere villig til at følge lermønsteret og er mere defineret på sine grænser. Ashi, de linjer, der kommer fra mønstrene, kan dog være meget delikat og defineret. Kontrol af dette kan give en meget spændende hamon.

Smeden har ekstra arbejde med at påføre ler på klingen, og så er der bogstaveligt talt timers håndslibning for at få æstetikken rigtigt. Stålet gør, hvad det vil, men der er en proces, smeden må gennemgå for det perfekte resultat.

Hvad skal man kigge efter i en Hamon

Determinerede knivkøbere, der leder efter en kvalitetshamon, bør have et par ting i tankerne. En hamon kan være bølget eller et vilkårligt antal former. Uanset formen skal den være velformet, klar og ubrudt. Desuden skal det være muligt at beskrive på en forståelig måde, hvis du forestiller at skulle forklare udseende for andre.

Vi mener at en professionelt udført hamon vil vise sig ved en skarp afgrænsning mellem de hårde og bløde områder på knivstålet. Pas på en hamonline, der dykker for tæt på skærkanten. Hvis hamonen kommer tæt på eller når kanten af bladet, så er en del af kanten ikke hærdet ordentligt. Niveauer af raffinement i hamon involverer subjektive præferencer, da de relaterer til klarhed og detaljer.