Gode råd til vedligeholdese af køkkenknive

Vi har samlet vores 5 bedste råd, til hvordan du holder dine køkkenknive knivskarpe.

Når du har investeret i en god køkkenkniv (eller bare har en absolut favoritkniv der hjemme), vil du naturligvis have, at den holder så langt tid og så godt som muligt – og helst resten af livet. Men det kræver, at du vedligeholder kniven, korrekt og kontinuerligt. 

Det er altid vigtigt at udgangspunktet er godt!
Nye knive og knive som ikke er blevet slebet jævnligt, er ikke gode og sikre at arbejde med med i køkkenet. Vi anbefaler at du får slebet dine køkkenknive mindst én gang om året, eller oftere alt efter hvor meget du bruger dem.

Vi sliber knive på professionelle slibemaskiner, og vi har stor erfaring med alle typer knive og de fleste matrieletyper.

5 anbefalinger til fortsat skarpe køkkenkniv.

 1. Sørg for udgangspunktet er i orden
  Selvom du sliber dine knive på dit strygestål eller i en elektrisk hobby-knivsliber, er dine knive ikke skarpe! I hvert fald ikke i vores øjne, dine knive er først skarpe nok, når de er slebet professionelt, og derefter vedligeholdt korrekt.

 2. Brug et godt keramisk strygestål

  I din daglige madlavning skal du have indbygget en hurtig og effektiv rutine. Hver dag, når du tager dine køkkenknive frem, så giv dem altid et par strøg på et godt keramisk strygestål

  Hvorfor SKAL det være et keramisk strygestål? - Det skal det, fordi dine gode køkkenknive er smedet af hårdt metal. Derfor vil et normalt strygestål ikke have en høj nok hårdhed til at fungere til dine køkkenknive. Et keramisk strygestål, med en hårdhed på 67 HRC, kan du derimod bruge til alle køkkenknive – og det vil være med til at holde dine knive friske og skarpe i meget lang tid.

  Se her, hva vi betegner som et godt keramisk strygestål her →

 3. Kom aldrig dine køkkenknive i opvaskemaskinen
   Køkkenknive (ja faktisk alle skærende redskaber) der e lavet af stål, har nogle bestanddele i stålet, som ikke bryder sig ikke om syre, salt og varme – altså alt det, som de udsættes for i en opvaskemaskine. 

  Opvaskemaskinen ødelægger simpelthen stålet i din kniv, ud over at skæftet og andre dele også kan tage skade. 

  Vask din kniv i hånden og tør den af, og kom den aldrig i opvaskemaskinen. Heller ikke, selv om producenten eller forhandleren påstår, at kniven kan tåle det.

 4. Opbevar dine knive rigtigt
  Kort og godt - der er generelt kun 3 rigtige måder at opbevare dine køkkenknive på: Enten i knivblokken, på knivmagneten eller i en skuffe med knivholder i! Punktom!

  De skal ikke ligge løst og rasle rundt i en skuffe, hvor æggen på knivene kanramme hinanden, og derved med garanti bliver sløv eller stødt.

 5. Håndter knivene korrekt.
  Der er vigtigt at du passer godt på dig selv og dine omgivelse når du arbejder med knive. Koncentrerer dig, tage det roligt og brug sundfornuft. 
  Brug ikke dine skarpe kokkeknive til at skære i ben og knogler (brug en kødøkse), skrab ikke æggen henover skærebrættet (brug altid knivens ryg), hug ikke kniven hårdt ned i underlaget og brug altid skærebrætter af enten træ eller plastic.

 God fornøjelse ;-)