Er opvaskemaskinen "No Go"?

Kan man komme køkkenkniven i opvaskemaskinen?

En kokkekniv er arbejdshesten, når det kommer til køkkenredskaber, de dækker en række forskellige skærefunktioner fra hakning, udskæring, udskæring og hakning, og det er rimeligt at sige, at mange mennesker vil have en førsteklasses kokkekniv som den værdsatte besiddelse i deres kniv samling.

For en så værdifuld genstand er det almindeligt, at folk leder efter den bedste måde at opretholde kvaliteten af ​​deres kokkekniv, og et spørgsmål, der ofte bliver stillet, er, om du kan lægge din kokkekniv i opvaskemaskinen for at rense den.

Du bør aldrig lægge dine kokkeknive i en opvaskemaskine for at rengøre dem, da det kan forårsage rust, sløvhed/ sløvhed af bladet, misfarvning, beskadigelse af kniven eller andet bestik/redskaber og i nogle tilfælde endda flise eller knække knivbladet. En kokkekniv skal i stedet vaskes i hånden i varmt sæbevand og derefter tørres med det samme for at bevare din knivs tilstand ordentligt.

Du kan blive ret overrasket over at høre, at en kokkekniv ikke bør bruges i en opvaskemaskine, men der er flere grunde til, at dette kan være skadeligt for tilstanden af ​​din kokkekniv.

Nedenfor vil vi skitsere nogle af disse grunde samt fortælle dig den korrekte måde at rense dine kokkeknive på.

Kan man komme køkkenkniven i opvaskemaskinen?

Det enkle svar på, om du kan lægge en kokkekniv i en opvaskemaskine eller ej, er, at du kan bruge en opvaskemaskine til at rense din kniv, hvis du har brug for en hurtig eller nem løsning.

Vi vil ikke sige, at du ikke kan gøre noget med din egen ejendom, det værste scenario for de fleste, der bruger en opvaskemaskine til at rense deres kokkekniv, er, at det kan forårsage skade på opvaskemaskinen eller andre ting i maskinen, hvis det tilfældigvis bliver forlagt under en rengøringscyklus.

Det, vi dog vil sige, er, at det stærkt anbefales, at du ikke lægger din kokkekniv i opvaskemaskinen for at rense den. Mange professionelle kokke og kniventusiaster har vejet ind i dette emne, og den rungende konklusion er, at du aldrig bør putte en kokkekniv i opvaskemaskinen.

Kokkeknive kan ofte være dyre ting, som skal vedligeholdes og behandles med omhu for at få en god levetid ud af dem, og en opvaskemaskine kan ret hurtigt ødelægge din kniv, når den bruges som rengøringsmetode. Derfor, bare fordi du kan putte en kokkekniv i opvaskemaskinen, betyder det ikke, at du skal gøre det.

Hvorfor er opvaskemaskinen dårlig for min kniv?

Hvis du har en relativt billig kniv i rustfrit stål eller en køkkenkniv i kommerciel kvalitet, vil du opdage, at nogle knive er fremstillet for at gøre dem opvaskemaskinevenlige, men disse er meget specifikke sæt knive.

Men hvis du har en højkvalitets kokkekniv med mere almindelige egenskaber som træskaft, en blanding af kulstofstål eller en særlig skarp kant (formet med en stejl slibevinkel), så er opvaskemaskiner dårlige nyheder for disse knive.

Der er et lille antal årsager til dette, som kombineres for alvorligt at risikere kvaliteten af ​​din førsteklasses kniv.

Årsag til rust og vridning - Den varme, fugtige og fugtige temperatur er ikke et ideelt miljø at efterlade dine højkvalitets knive i, og denne form for miljø kan nemt forårsage rust eller beskadigelse af bladet eller håndtaget.

Dette er mere sandt, hvis du har en kokkekniv, der har en kulstofstålklinge, der kan være tilbøjelig til at ruste, hvis den udsættes for et fugtigt miljø, og dette er heller ikke ideelt til kokkeknive, der bruger et traditionelt træskaft.

Slibemiddel - Den mest almindelige årsag til, at du vil finde folk, der citerer, hvorfor du ikke bør putte en kokkekniv i opvaskemaskinen, er på grund af det slibende rengøringsmiddel, der kan være meget skadeligt for knivens kant.

PH og sammensatte makeup til mange vaskemidler kan være særligt skadelige for kanten af ​​en skarp kniv af høj kvalitet. Disse forbindelser kan (og vil) forårsage korrosion på knivens kant over tid og begynde at sløve bladet.

Visse kemikalier vil også forårsage rust på dine knive, og det hænger sammen med ovenstående punkt, hvilket betyder, at kombinationen af ​​høj varme og et fugtigt miljø med potentielt skadelige rengøringsmidler kan både ruste, korrodere og sløve knivens egg af højkvalitets kokkeknive.

Beskadiget under en cyklus - Den største ulempe for dine knive i en opvaskemaskine er måske selve cyklusserne. Opvaskemaskiner skyder kraftige vandstrømme på bestik og redskaber for at nedbryde mad, rester og pletter.

Det er et meget godt system til rengøring af genstande, men det er skadeligt for dine højkvalitets knive af et par årsager. For det første får de kraftige jetfly genstande til at bevæge sig rundt under en cyklus (især dem i en kurv), og denne bevægelse vil forårsage en kollision.

Dette er ikke et problem for dit grundlæggende bestik, men med fint slebne knive vil du hurtigt opdage, at denne gentagne kollision sløver bladet næsten øjeblikkeligt og kan lejlighedsvis endda forårsage skår i kanten.

Bliver kniven sløv af en tur i opvaskemaskinen?

En af ulemperne ved at sætte knive i din opvaskemaskine er, at de kan blive beskadiget ved kontakt med andre genstande.

Vandstrålerne, der skyder ud fra alle retninger, kunne banke en kniv ind i ethvert glas eller skåle, hvilket ville få det til at flise og sløve bladet.

Der er også opvaskemiddelrester på tallerkener, som vil beskadige både rustfrit stål og keramiske klinger over tid - især hvis du bruger blegemidler eller har hårdt vand!

Sådan rengør du dine køkkenknive korrekt!

Der er en overraskende mængde faktorer, der kan føre til forkert rengøring af en kokkekniv, hvilket i sidste ende kan være skadeligt for din knivs tilstand og levetid.

Det lyder som en simpel opgave, og du tror måske, at vi overdriver lidt her, men korrekt rengøring af en kokkekniv er en nøgleopgave, som ikke bør overses.

Nogle af de negative faktorer, som vi dækkede ovenfor, der kan ødelægge kvaliteten af ​​din kniv, hvis de bruges i en opvaskemaskine, kan også anvendes til andre former for rengøring.

Hvis du lader dine knive ligge i blød i varmt vand med opvaskemiddel, kan det have en lignende effekt som at sætte dem i opvaskemaskinen og efterlade dem modtagelige for rust, korrosion eller sløvning af kanten.

Den korrekte måde at rengøre en kokkekniv ifølge Viola Wüsthof er i hånden umiddelbart efter brug eller holdes på den ene side for at gøre rent senere.

Hun siger, at de aldrig må efterlades i en vask for at blive blød, da de så kan komme i kontakt med gryder og pander, hvilket fører til en sløv kant (dette er oven i købet med hensyn til metalskader, der kan opstå, når man gør dette).

For at rense en kokkekniv korrekt og bevare dens kvalitet og holdbarhed bør du derfor følge disse enkle knivrensningstrin:

Håndvask dine knive individuelt i varmt sæbevand (aldrig kogende vand, da dette kan forårsage udvidelse og krympning af metallet og potentielt vride kniven)
Skyl og tør i hånden, lufttørring bør sjældent bruges, da vand, der bliver siddende på en klinge, i sidste ende kan føre til rust, uanset hvilket metal der bruges
Opbevar kniven umiddelbart efter tørring

Dette er nogle meget enkle trin at følge, men de vil gå meget langt for at sikre, at din kniv holdes i top stand.

At udsætte en kokkekniv for ugunstige forhold eller bringe den i kontakt med andre redskaber kan nemt risikere at forårsage et sløvt blad, dette kan virke trivielt, men de fleste kokkeknive (især af japansk tradition som en Santoku-kniv) vil have en meget skarp kant og det gør dem meget modtagelige for skader, hvis de ikke håndteres med omtanke.

Hvorfor du skal vaske dine køkkenknive separat!

Du bør altid vaske knive adskilt fra resten af ​​dit service for at undgå ulykker. Du kan opbevare dem i en separat beholder eller skuffe og holde redskaber som skeer, gafler og spatler væk, så du ikke ender med at skære dig selv så godt, når du vasker op.

Det er altid mere sikkert at vaske Sharp knive alene, så de ikke bliver ridset eller skåret. Du bør også håndvaske dine knive i varmt vand og sæbe, men glem ikke at tørre dem af bagefter med et håndklæde, før du opbevarer dem!

Hvorfor ruster knivene i opvaskemaskinen?

De fleste knive i opvaskemaskinen vil være nedsænket i vand og sidde omkring en masse fugt, så det er ingen overraskelse, at de fleste kommer til at ruste. Fugtigheden gør kun tingene værre med al denne ekstra vådhed, der klæber sig fast på dine knivblade, hvilket kan føre til korrosion.

Knivene bliver ikke kun vasket i vand, men de vil også sidde på en våd overflade, når din opvaskemaskine er færdig, medmindre du tømmer den med det samme. Så det er bedst at undgå et vådt, fugtigt miljø, der potentielt kan forårsage problemer for dine knive.

Opvaskemaskinen vil sandsynligvis også have opvaskemiddel i vandet, som vil være hårdt ved nogle knivblade, og de kan blive sløve eller rustne hurtigere end normalt, hvis du vasker dem med disse skrappe kemikalier.

Det virker måske ikke af meget, men over tid kan dette føre til mere unødvendigt at bruge penge på nye knive, når du forsøger at spare penge ved at vaske op! Så hvorfor tage risikoen? Vask disse skarpe separat, så de holder længere og forbliver også skarpere!

Vores konklusion

Selvom det kan virke som om opvaskemaskinen er en hurtig og bekvem måde at rengøre dine kokkeknive på, vil du sandsynligvis gøre mere skade end gavn på dine knive.

Du kan tage alle de nødvendige forholdsregler for at minimere risikoen ved at opvaske knivene, men vi er overbevist om, at for den tid og indsats det tager at vaske knivene i hånden, vil du ikke kun bevare kvaliteten af ​​din kniv i længe som muligt, men sparer også tid og kræfter, som du skal bruge på at slibe dine knive, efter at de uundgåeligt er blevet sløve af at blive brugt i opvaskemaskinen.