Damaskus stål: Facts og navngivning

Damaskus stål er en berømt type stål, der kan genkendes på metallets vandige eller bølgede lyse og mørke mønster. Ud over at være smukt er Damaskus-stål værdsat, fordi det bevarer en skarp kant, men alligevel er hårdt og fleksibelt. Våben lavet af Damaskus stål er langt bedre end våben lavet af jern! Selvom moderne højkulstofstål fremstillet ved hjælp af Bessemer-processen fra det 19. århundrede overgår kvaliteten af Damaskus-stål, forbliver det originale metal et fremragende materiale, især for sin tid. Der er to typer af Damaskus stål: Støbt Damaskus stål og mønstersvejset Damaskus stål.

Hvor har Damaskus Stål får sit navn fra?

Det er uklart, præcis hvorfor Damaskus-stål kaldes Damaskus-stål. Tre populære plausible oprindelser er:

  • Det refererer til stål fremstillet i Damaskus.
  • Det refererer til stål købt eller handlet fra Damaskus.
  • Det refererer til den lighed mønsteret i stålet har med damaskstof.

Selvom stålet kan være blevet fremstillet i Damaskus på et tidspunkt, og mønsteret ligner en del damask, er det bestemt rigtigt, at Damaskus-stål blev en populær handelsvare for byen.

Læs mere her: Damaskus Stål: Gamle sværdfremstillingsteknikker

Støbt Damaskus stål

Ingen har gentaget den originale metode til fremstilling af Damaskus-stål, fordi det blev støbt af wootz, en type stål, der oprindeligt blev fremstillet i Indien for over to tusinde år siden. Indien begyndte at producere wootz længe før Kristi fødsel, men våben og andre genstande fremstillet af wootz blev virkelig populære i det 3. og 4. århundrede som handelsgenstande, der blev solgt i byen Damaskus, i det moderne Syrien. Teknikkerne til fremstilling af wootz gik tabt i 1700-tallet, så kildematerialet til Damaskus-stål gik tabt. Selvom en hel del forskning har forsøgt at kopiere støbt Damaskus-stål, har ingen med succes støbt et lignende materiale.

Støbt wootz-stål blev fremstillet ved at smelte sammen jern og stål sammen med trækul under en reducerende (lidt eller ingen ilt) atmosfære. Under disse forhold absorberede metallet kulstof fra trækul. Langsom afkøling af legeringen resulterede i et krystallinsk materiale indeholdende carbid. Damaskus stål blev lavet ved at smede wootz til sværd og andre genstande. Det krævede betydelig dygtighed at holde konstante temperaturer for at fremstille stål med det karakteristiske bølgemønster.

Mønster-svejset Damaskus stål

Hvis du køber moderne "Damascus" stål, kan du få et metal, der blot er blevet ætset (overfladebehandlet) for at producere et lyst/mørkt mønster. Dette er ikke rigtigt Damaskus-stål, da mønsteret kan slides væk.

Knive og andre moderne genstande fremstillet af mønstersvejset Damaskus-stål bærer det vandige mønster hele vejen gennem metallet og har mange af de samme egenskaber som det originale Damaskus-metal. Mønstersvejset stål fremstilles ved at lægge jern og stål i lag og smed metallerne sammen ved at hamre dem ved høj temperatur for at danne en svejset binding. En flux forsegler leddet for at holde ilt ude. Smedesvejsning af flere lag producerer den vandige effekt, der er karakteristisk for denne type Damaskus-stål, selvom andre mønstre er mulige.

Men mønstersvejsning er ikke hemmeligheden bag Damaskus-stål. Kelterne fra det 6. århundrede fvt brugte mønstersvejsede klinger. Altså det 11. århundredes vikinger og det 13. århundredes samurai. Mønster svejsning giver kun det bølgede udseende i overensstemmelse med Damaskus stål. Stålets sammensætning og den måde, lagene er smedet sammen, har betydning.